De ce consultanta educationala?

Ma intreba un prieten, acum ceva timp, de ce ma duc sa ma tund la acelasi frizer de ani buni de zile. Ma rog, hair stylist, dar asta e o tema de dezbatut intr-un alt articol. Putea, la fel de bine, sa ma intrebe de ce am aceeasi frizura inca din clasa a 8-a si, cumva, raspunsul ar fi fost comun. Unii, mai rautaciosi din fire, ar putea spune ca nu sunt vecina cu schimbarea sau ca am o personalitate la fel de exuberanta ca o scandura de lemn, dar adevarul este mult mai simplu de atat: nu imi sta bine cu breton! Eu, din pacate, stiu asta (de’, am aflat-o pe parul meu), frizerul meu, din fericire, stie asta (nu trebuie sa o experimenteze, imi explica de ce). Adica, ceea ce vreau sa spun este ca, daca vreodata ma voi duce la frizerul meu, George, tinand in mana o poza cu suvitele alea perfecte ale lui Jennifer Aniston din Friends si cu o lacrima in coltul ochiului ca asa as vrea sa arat si eu, George mi-ar explica, inainte de toate, teorema lui Pitagora suprapusa pe textura parului meu, pe forma fetei si personalitatea mea ca sa nu faca experimente pe mine si sa ma duc plangand acasa crezand ca Friends e cel mai prost serial din lume.

Dar asta nu e o poveste despre frizerul meu, ci despre specialisti, in general. Intr-o lume in care cei mai multi dintre noi cautam pe internet ce pastile sa luam cand tusim, cat castiga un programator sau poze cu Jennifer Aniston din Friends, prefer, de cele mai multe ori (mai gresesc si eu), sa merg direct la specialist pentru ca vreau sa stiu de ce tusesc, cu ce frizura imi sta bine si sa inteleg ca doi programatori nu castiga aceeasi bani. Daca e normal sa nu vrem sa ne ciopartim bretonul in oglinda din baie, acasa, de ce nu ar intra intr-un reflex al normalitatii si alegerile noastre educationale? Sigur, bretonul creste, dar s-ar putea sa raman 3 ani in facultatea de economie fara sa stiu ca mie, de fapt, nu imi place sa lucrez cu numere si, pe deasupra, am un talent special la editari video care nu as vrea sa moara in balante contabile si ca diploma de licenta nu ma face automat patron. Ma rog, CEO.

Investitia in educatie mi se pare, de departe, cel mai destept pariu dintr-un motiv foarte simplu de inteles: nu ai cum sa pierzi. Si cand pare ca ai pierdut, tot afli ceva despre tine, despre ce ar trebui sa faci si, mai important, despre ce trebuie sa nu mai faci. Consultanta educationala, in ultimii ani, duce o munca de pionierat intr-o piata care se afla intr-un continuu proces de maturizare. Dar chiar daca mersul la psiholog inca este un fenomen tabu si discutia cu un consilier scolar pare de domeniul SF, lucrurile se schimba in directia buna. Cum din ce in ce mai des apar oportunitati de studiu si job-uri noi pentru ca se creeaza nevoi noi, e bine sa alegi informat ce poti face, ce ti se potriveste si la ce esti bun. In tot acest demers poti avea sprijinul unui consultant educational care sa faca tot parcursul ceva mai usor, dupa cum am explicat mai jos:

Intelegerea profilului

Problema unei prime discutii cu un consultant educational ar trebuie sa se puna in fata uneia dintre primele decizii importante din viata unui elev: alegerea profilului de studiu de la liceu. Filologie, stiinte ale naturii sau mate-info? Alegerea asta este mai importanta decat lungimea bretonului si atunci e bine sa iei o decizie desteapta, informata, pornind de la niste teste de evaluare a inteligentei. Nu de alta, dar asta va dicta cate ore de matematica pe saptamana vei studia pentru urmatorii 4 ani de zile, daca vei face sau nu literatura universala si, poate ca cel mai important, la ce programe universitare de studiu vei putea aplica ulterior. Da, ai citit bine, s-ar putea sa fie complicat sa studiezi Psychology, daca tu dai bacalaureatul la filologie.

Alegerea domeniului

Inainte sa te apuci sa gatesti mancarea preferata trebuie sa stii de ce ingrediente ai nevoie si daca le ai pe toate in frigider. Cam asa se intampla si in educatie: inainte sa stii unde vrei sa studiezi, ca este in Romania sau in strainatate, in mod neconditionat trebuie sa alegi domeniul de studiu pentru ca nu pui caruta inaintea boilor, nu? Sau degeaba visezi la Oxford, daca tu de fapt vrei sa studiezi Media. Este important sa stii ce iti place sau la ce esti bun, ce iti ofera stabilitatea financiara si unde te poti dezvolta in directia pe care tu o doresti. Un consultant educational iti pune la dispozitie, pe langa sedintele individuale de discutii, si alte instrumente necesare: teste de evaluare pentru determinarea domeniilor de interes sau training-uri pe diverse teme de interes care sa te ajute sa iei singur, dar informat, cea mai buna decizie in ceea ce priveste viitorul tau.

Alegerea universitatilor

Daca ai facut deja alegerea in privinta a ce vrei sa studiezi, urmatorul pas este sa vezi unde poti sa studiezi pentru urmatorii 3 sau 4 ani. Aici rolul unui consultant educational este acela de a selecta o serie de criterii care sa te ajute sa gasesti combinatia perfecta: vrei sa stai intr-o metropola agitata sau intr-un orasel studentesc, sa vezi soarele o luna pe an sau sa stai la doi pasi de mare, sa studiezi in engleza, germana sau franceza, punem pe hartie avantajele si dezavantajele oricarei destinatii de studiu. Daca directiile de sus par fanteziste, desi multe studii arata ca vremea este factorul care ne influenteaza cel mai mult atunci cand ne mutam, afla ca nu ne abatem de la ceea ce consideram noi ca ar trebui sa fie principalul criteriu de selectie: calitatea educatiei.

Una peste alta, oricat de mult ne-ar placea sa gasim solutiile pe internet sau sa citim horoscopul si sa ne identificam cu diverse zodii, educatia este o astrograma mai complexa de atat. Retetele de pe internet functioneaza, dar pana la un anumit punct. Pentru ca, din fericire, suntem diferiti, ni se potrivesc lucruri diferite si atunci reteta, si mai ales cea educationala, trebuie prescrisa de un specialist in domeniu. Pana am ajuns la George am avut multe frizuri care mi-au placut, altele cu care mi-a fost rusine sa ies din casa, dar cautarea a meritat din foarte multe puncte de vedere.

Daca cineva care a ajuns pana aici si a tras concluzia ca trebuie neaparat sa mergi la specialist, se insala. Poti sa-ti tunzi si singur bretonul acasa. Unora le iese foarte bine, altii, insa, cred ca Friends e cel mai prost serial din lume.

Dar daca totusi crezi ca ai nevoie de ajutor pentru a alege informat in privinta educatiei tale, noi suntem aici:

Solicita o programare

Programeaza-te