In 2020, Les Roches Crans-Montana a lansat prima editie a competitiei #NextDisruptor. Conceptul este simplu: daca ai o idee de afacere cu potentialul de a imbunatatii industria turismului prin schimbari majore, ai oportunitatea de a o impartasi expertilor din domeniu si de a castiga un premiu de invidiat!
Unicitatea acestei provocari vine din sansa de a-ti prezenta ideile unuia dintre cei mai apreciati profesionisi din domeniul – Chip Conley, creatorul Airbnb si cunoscut autor al New York Times.
#NextDisruptor este o initiativa globala condusa de cele doua campusuri ale Universitatii Les Roches, Crans-Montana si Marbella, si este dedicat in mod special elevilor de liceu din intreaga lume, interesati sa-si continue studiile intr-unul dintre cele doua campusuri.
Procesul de selectie
Ca si anul trecut, candidatilor #NextDisruptor li s-a cerut, in primul rand, sa trimita un videoclip de 5 minute si un document in care argumenteaza ideea de afaceri si se prezinta. Dupa aceasta runda, doar cei mai buni douazeci si cinci de candidati au avut ocazia sa treaca la urmatoarea etapa, in timpul careia li s-a cerut sa creeze un pitch deck pentru a-si sustine ideea.
In urma selectiei, trei finalisti au fost alesi si invitati sa viziteze campusul Les Roches Crans-Montana pentru a-si prezenta ideea in fata juriului de experti din industrie, iar in 2021 o tanara din Romania a avut sansa sa se claseze in runda finala a competitiei.
Cum ai aflat de acest concurs?
Am aflat de concurs prin Yourway Advisors. Un reprezentat de la Sommet Education a venit sa prezinte facultatile din cadrul grupului si am fost incurajata sa ma inscriu, neavand nimic de pierdut.
In ce a constat concursul?
Concursul a fost impartit in 3 faze, iar fiecare participant trebuia sa concureze cu o idee disruptiva care sa aiba un impact major asupra industriei ospitalitatii sau a turismului. Prima faza cerea un videoclip de 5 minute prin care se introducea participantul si isi prezenta ideea de business, sustinut de un document Word de o pagina. Cele mai bune 25 de idei treceau in urmatoarea faza care consta in realizarea unui Pitch Deck, un Powerpoint cu 9 slideuri cu titluri deja alese de ei, bazat pe ideea fiecaruia. In ultima faza ajungeau primii trei, care erau invitati in campusul Les Roches din Elvetia sa isi prezinte ideea in fata unui juriu.
Cum s-a desfasurat procesul de aplicare?
Inainte sa aplic am trecut prin mai multe sedinte Zoom cu reprezentantul pe care l-am intalnit la Yourway Advisors care au constat in brainstorming si verificarea materialelor pe care trebuia sa le trimit. Lui ii puteam adresa orice intrebari aveam si prin intermediul sau primeam update-uri legate de concurs.
Care au fost premiile?
Primul premiu a presupus o bursa academica de 100% si o sesiune de coaching cu Chip Conely, alaturi de sansa sa isi duca idea mai departe prin incubatorul Spark din cadrul Les Roches. Premiile doi si trei au constat in burse academice in valoare de 50%, respectiv 40%.
Cum a fost experienta?
Experienta a fost absolut minunata. Niciun moment nu m-am gandit ca pot ajunge in finala. Trebuie sa recunosc ca a fost si incredibil de stresant. In ciuda varstei eram tratati ca niste oameni de afaceri si cu totii ne doream premiul intai. Campusul din Elvetia si toti oamenii pe care i-am cunoscut, atat din personal, cat si dintre elevi au depasit orice asteptari. Campusul era foarte modern, iar imprejurimile erau de vis si toata lumea era foarte prietenoasa si mereu pregatita sa te ajute cu informatii. Cei de la Les Roches s-au ocupat de tot, inclusiv de transportul, acomodarea si masa finalistilor. Odata ce am terminat concursul, am avut o prezentare a campusului si ocazia sa asistam la un atelier de patiserie. Recomand oricui interesat de Les Roches sa incerce sa aplice in anii urmatori, intrucat e o oportunitate ideala pentru dezvoltare personala si au doar de castigat de pe urma ei.