Esti elev in clasa a IX-a si inca nu ti-ai raspuns la intrebarea “Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”, dar stii sigur ca vrei sa schimbi lumea intr-un loc mai bun. Vestea buna este ca timpul nu e deloc pierdut. Odata cu pornirea in calatoria catre studiile universitare, se fac primii pasi spre profesionistul de mai tarziu. Intr-o zi, nu foarte departe de astazi, vei fi cercetator in domeniul biomedical sau poate specialist in inteligenta artificiala. Stim deja ca atunci cand cineva vrea sa isi cumpere o casa contacteaza un agent imobiliar, in timp ce putini sunt cei care isi planifica singuri vacantele fara a apela la serviciile unei agentii de turism. Daca inca ai retineri in a apela la un specialist din domeniul educatiei sau nu stii cum sa abordezi prima intalnire cu un consultant educational, speram sa gasesti utila lista de mai jos cu sfaturi, recomandari si intrebari de pus la prima consultatie.
- Ce presupune colaborarea cu un consultant?
Este foarte bine sa fii pregatit cu un set de intrebari pertinente pentru a intelege daca poti sa ai incredere in consultantul care va fi alaturi de tine de la alegerea domeniului de studiu pana la plecarea ta la universitate. Care sunt responsabilitatile tale sau ale consultantului in ceea ce priveste procesul de admitere, cat timp liber castigi daca alegi sa lucrez cu un consultant – sunt doar cateva exemple de intrebari pe care ar trebui sa le lamuresti intr-o prima etapa. La prima intalnire cu un consultant, acesta va incerca sa te cunoasca pentru a intelege exact cum si daca te poate ajuta, astfel ca nu ezita sa fii sincer, dar si realist in acelasi timp, in ceea ce priveste asteptarile tale. Situatiile sunt atat de diverse: specializarile, profilul tau de studiu actual sau dorintele de viitor, incat exista o foarte mica posibilitate ca raspunsul la o anumita intrebare sa fie acelasi pentru toti elevii sau studentii. Bineinteles ca si tu vei dori sa cunosti consultantul si sa rezonezi cu acea persoana, pentru ca procesul de consultanta presupune munca in echipa, o munca pentru care nu se ia 10 cand doar unul singur lucreaza la proiect.
- Care este planul de acum inainte?
Dupa prima intalnire, alaturi de consultantul tau vei stabili un plan de actiune potrivit situatiei tale pentru ca finalul sa fie cel mult dorit: cat de des ne intalnim? Cum comunicam (intalniri, e-mail-uri, telefoane, etc.)? De ce documente avem nevoie? Este foarte important sa nu sari etape si sa fii foarte cooperant. Daca medicul nutritionist ti-a stabilit o dieta, iar tu trisezi din cand in cand, cum vei mai ajunge la rezultatul dorit? Fara riscul kilogramelor in plus, ceva asemanator se intampla si in consultanta educationala.
- Cum aleg destinatia de studiu?
Nu este ideal sa iti alegi sa studiezi in Canada doar pentru ca si cea mai buna prietena a ta va face asta. De acord, e si asta un motiv, insa nu trebuie sa fie singurul. Daca destinatia de studiu ti se potriveste si din punct de vedere financiar, climatic, academic si, in plus, “Your BFF will be there”, ai gasit varianta perfecta. Scopul nu este sa pleci pentru un an si apoi sa te intorci din motive de neadaptare. Ia in considerare efortul tau si al parintilor. Din acest motiv, discuta alaturi de consultantul tau despre criteriile de care ar trebui sa tii cont atunci cand alegi destinatia de studiu.
- Cand trebuie transmise candidaturile la universitate?
Timing-ul este totul. Cu atat mai mult in procesul de depunere a candidaturii la universitate, atunci cand orice intarziere iti poate faulta visul de a ajunge acolo unde doresti. Asta inseamna sa fie totul gata atunci cand trebuie sa fie gata. Orice nerespectare a termenelor poate avea consecinte negative asupra aplicatiei tale si a intregului proces. Respecta deadline-urile si vei avea timp chiar si de seriale. Consultantul te ajuta sa creezi un calendar al celor mai importante termene limita in functie de universitatea sau programul de studiu la care vrei sa aplici.
- Cat ma costa tot procesul?
Toate costurile ce presupun studiul iti vor fi transmise de catre consultant (taxele de studiu in sine, taxe de aplicatie percepute de anumite universitati, taxe in cazul unor anumite specializari pe module specifice). Taxele de consultanta sunt transparente, consultantul avand grija sa fii informat inca de la inceput cu privire la acestea. Vorbind de costurile de trai, consultantul iti poate face o estimare in ceea ce priveste suma lunara de care vei avea nevoie pentru cazare, masa, plimbari, transport, imbracaminte, etc. Din nou, este important sa lasi consultantul sa te cunoasca cat mai bine pentru a intelege aspectele care iti vor influenta cheltuielile lunare: stii sa gatesti sau mananci in oras, mergi pe jos sau preferi Uber-ul, te uiti la seriale pe Netflix sau prefer sa mergi la cinema?
- Ce universitati imi recomandati?
Intrebarea aceasta nu are niciodata un raspuns simplu. Exista companii de consultanta educationala care lucreaza cu institutii partenere. Desi exista avantaje aparente atunci cand intra in discutie institutiile partenere, este de preferat ca optiunile tale sa nu fie limitate de o lista bine definita anterior. Atunci cand vorbim de parteneriate, exista si un target sau un interes specific pentru anumite universitati. Este important, in schimb, ca recomandarile universitatilor sa se faca in functie de criteriile tale academice ori personale, dar si de sansele realiste pe care le ai in ceea ce priveste o admitere cu succes la acele institutii. Trebuie sa poti sa aplici liber si in aceleasi conditii la orice institutie de invatamant din lume, asta daca indeplinesti conditiile de admitere. Pana la urma esti cetatean european si ai drepturi!
Daca te regasesti intre cei ce vor sa gaseasca un raspuns smart la intrebarea “Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?”, credem ca lista de mai sus e un bun inceput. Vino pregatit cu aceste intrebari sau oricare altele care te ajuta sa scapi de orice nelamurire cu privire la procesul de depunere a candidaturii la universitatea dorita.